Modele de acumulatori pentru navomodele de plantat

Modele de acumulatori pentru navomodele de plantat

                           Acumulatorii prezenti pe navomodelele de plantat pot fi de mai multe feluri in functie de ceea ce ne dorim de la navomodel si in functie de bugetul existent.
Sa presupunem ca navomodelul are o electronica ce suporta de la 5 la 26 de volti.
Primul  si cel mai slab acumulator este cel de 7,2 volti dar numai pe barcute usoare, chinezesti, de proasta calitate despre care nu are rost nici sa ne pierdem timpul sa le descriem.
Urmeaza acumulatorii plumb acid de 12 volti care incarcati full au undeva peste 13v iar sub 11 este bine sa il punem la incarcat deoarece barcuta poate ramane pe balta daca insistem sub 11v sa il mai folosim. Acestia au o greutate in jur de 2,5 kg si o autonomie undeva pe la 4-5 km. Acestia  in general au 7ah.
Urmtorul model de acumulator prezent pe o barca cu motor periat este lipo 3s de 11 volti cu 5ah sa spunem. Avantajele si dezavantajele acestora sunt urmatoarele: ca si avantaj este foarte usor, undeva la 400 de gr unul de 5ah si barca in sine devine mult mai usoara…cu 2kg mai usoara chiar si aceasta se va vedea in viteza de rulaj. Pentru o autonomie mai mare putem alege unul mai greu sa spunem de 800 de grame undeva la 8ah si in acest fel am avea ceva greutate dar autonomie destul de buna. Avantajul unui acumulator de genul asta este ca il putem incarca rapid pe balta de la bricheta masinii in 30 de min spre deosebire de cel pe plumb care ar avea nevoie de 4-5 ore pentru a se incarca complet.
Ca si dezavantaj pretul este mult mai mare, e nevoie de un incarcator mai scump, si are nevoie pentru protectie de un buzzer care sa ne piuie la urechi atunci cand el atinge 9v. Daca scade sub 3v per celula acesta nu se mai poate incarca si am pierdut investitia. Deci fiecare poate cantari daca e ok un lipo 3s sau nu.
Urmatorul acumulator este acumulatorul lipo 4s, preferatul nostru al multor constructori de navomodele. Acest acumulator poate fi folosit la barcute cu motoare periate care daca au componente de calitate rezista la 16,8 cat are el incarcat maxim, motorul nu se incinge prea tare, avem parte de o greutate mica si de o descarcare mare, astfel ca barcuta noastra prinde aripi si viteza fata de un plumb acid de 12v este aproape dubla din cauza greutatii reduse de 400 de grame si voltajului de 16-17 volti. Deja vorbim despre altceva. Litiu ion polimer sau lipo este un acumulator care suporta multe incarcari si in stand by nu pierde din capacitate, este foarte de incredere si se incarca foarte rapid.
Tehnologia litiu ion este in cercetari inca din 1912 dar Sony a introdus-o pe piata abia in 1991. Aceste baterii ofera o densitate mare de energie si sunt ieftine.
Acumulatorii care ofera cele mai mari capacitati la pret mic sunt acumulatorii litiu ion, care la 900 de grame poate oferi pentru barcuta o capacitate de 16ah, deci e capabil sa planteze 3 zile in functie de comditiile meteo, si de exploatare, iar pretul este foarte bun spre deosebire de lipo.
Li ion din celule oferite de noi la vanzare este cel mai indicat acumulator deoarece e bun si pentru motoarele periate si pentru cele brushless, deci poate fi folosit cu succes si pe motorul 4250 prezent pe site , in combinatie cu o elice de 40 sau 42. Am putea spune ca pe o coca de viteza motorul acesta face prostii pe baltaJ in sensul ca trebuie sa stii cum sa il tii din radiocomanda ca sa nu se arunce singur in stuf sau pe malul celalalt.
Speram cu acest articol ca am clarificat macar putin despre ce e vorba cand plantam cu navomodelul…ce anume ne dorim ca sa stim ce acumulator sa alegem. Deci 4s li ion de 16ah e cel mai indicat deoarece are pret mic, ofera autonomie maxima, si viteza pe ambele modele de motorizare , periata sau brushless.
 

Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!